ŞİMDİ OKULLU OLDUK SINIFLARI DOLDURDUK…YA BESLENME?
- Uzman Diyetisyen İlkem ŞENOL BİLGİN
- 2 Eki 2023
- 2 dakikada okunur
Uzun ve keyifli geçen yaz tatilinin sonunda okulların açılma dönemi başlıyor. Okulların açılmasıyla beraber gün içerisindeki öğünlerinin saatleri karışabilen çocuklarınız artık daha düzenli bir yeme düzenine geçecekler.
Okul çağı döneminde, çocuklar zihinsel ve bedensel gelişimlerini de beraberinde sürdürürler. Bu yüzden hem okul başarı için hem de büyüme gelişmelerini en ideal şekilde gerçekleştirebilmeleri için beslenme çok büyük önem arz eder.
Aynı şekilde çocukluk döneminde kazanılan kötü beslenme davranışları yetişkinliğe kadar uzanabildiğinden, beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak oldukça önemli hale gelmektedir.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?
Güne Başlarken Kahvaltı Alışkanlık Hale Gelmelidir!
Okul çağındaki çocukların mutlaka kahvaltıya gereksinimleri vardır. Ancak kahvaltının içeriği de oldukça önem arz etmektedir. Yumurta ile başlayan kahvaltılar okul performansını olumlu yönde etkileyecek ve çocuğun zihinsel gücünü arttırıp öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Mutlaka süt ve peynir gibi besinleri de tüketmesi gerekmektedir.
Sağlıklı Bir Beslenme Çantası Mutlaka Hazırlanmalıdır!
Çocukların okul kantininden zararlı yiyecekler almasını önlemek için evde hazırlanan beslenme çantaları oldukça önemlidir.
Beslenme çantalarını hazırlarken çocukların da görüşlerini alarak onların tercih ettikleri gıdaları göz önüne almalı ve 4 besin grubundan da (süt grubu, et-yumurta-kuru baklagil grubu, taze sebze ve meyve grubu ve ekmek ve tahıl grubu ) tercih edilmelidir.
Süt, yoğurt ve peynir çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olmak için gereksinimi olan protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar.
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru-baklagiller güçlü kaslar için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar.
Ekmek ve tahıl grubu B vitamini, demir, mineral ve posa içerir. Bunlar ayrıca iyi birer kompleks karbonhidrat kaynağı olup çocukların aktiviteleri için gerekli enerjiyi sağlar.
Sebzeler A vitamini (beta karoten), C vitamini, kompleks karbonhidratlar ve posa içerir.
Meyveler, çocukların cildi, göz ve diş eti sağlığı için gereken A (beta karoten) ve C vitaminini, potasyum ve diğer mineralleri içerir.

Hareket!
Günümüzde çocuklar, boş zamanlarda oyun oynamak yerine TV seyretmeyi daha çok tercih etmektedirler. Bu durumda günümüz çocuklarında fiziksel aktivitenin çok az olmasına sebebiyet vermektedir. TV için ayrılan zaman minimuma indirilmedir veya gün içinde belli saatler içinde izin verilmelidir. Fiziksel aktiviteyi çocuğunuza bir yaşam biçimi ve alışkanlık hale getirmeye çalışın. Okul çağındaki çocuklar bundan sonraki yaşamlarında devam ettirecekleri birçok alışkanlığı bu dönemde kazanırlar. Sağlıkları, yeterli ve dengeli beslenmeleri ve fiziksel aktivite yapma gibi konular okul çağında ayrıca değerli hale gelmektedir.
Bu dönemde doğru besin tercihleri yapılmalı ve beslenme çantası sağlıklı bir menü düzenine göre düzenlenmelidir. Bütün miniklere güzel bir öğrenim yolu dilerim.
Uzman Diyetisyen İlkem ŞENOL BİLGİN
DİES- Diyet & Sağlık
Comments