top of page
Ara

SONBAHARDA GARDIROP TEMİZLİĞİ YERİNE BUZDOLABI TEMİZLİĞİ YAPIN

Yazarın fotoğrafı: Uzman Diyetisyen İlkem ŞENOL BİLGİNUzman Diyetisyen İlkem ŞENOL BİLGİN

Her evin olmazsa olması beyaz eşyası olan buzdolabının yanlış kullanımı gıda kaynaklı riskleri de beraberinde getiriyor. Buzdolapları yiyecekleri daha uzun süre taze tutmamızı sağlar. Ancak bu yiyeceklerimizi süresiz bir şekilde buzdolabında tutabileceğimiz anlamına da gelmez.



o Raflarınızı ayarlayın ve düzenli bir şekilde yiyeceklerinizi yerleştirin. Buzdolabınızın derinliğini kullanmak için düz uzun ve yükseklik sırasına göre kapaklı kaplar kullanın. Cam; görünürlük, hijyen ve sürdürülebilirlik için en iyi kap seçimi olup; sıkıca kapakları kapananları tercih edin.

o Buzdolaplarınızın kapağını uzun süre açık bırakmayın.

o Buzdolabınızı fazla doldurmayın, yiyecekler arasında yeterince boşluk kalmasına özen gösterin. Uygun olanı buzdolabınızın %30 ‘nun boş, %70 ‘nin dolu olmasıdır.

o Mutlaka etiketleri okuyarak buzdolabında uygun kısmında saklayın.



o Unutarak buzdolabında çok uzun süre kalmış olabilecek yiyeceklerinizi atın.

o Buzdolabınızdaki tüm yiyeceklerin son kullanma tarihini kontrol edin.

o Yiyeceklerin üzerinde herhangi bir küf, kötü koku ve bozulma belirtileri varsa sakın tüketmeyin.

o İşlenmiş olan yiyecekleri, şeker içerikli olan içeceklerin hepsini, ketçap-mayonez vb. sosları buzdolabınızda barındırmayın.

o Buzdolabında yer alan yiyeceklerinizi hızlı tüketmeye özen gösterin. Yiyecekler buzdolabında ne kadar çok uzun süre saklanırsa o kadar fazla mikroorganizma büyür. Bu nedenle buzdolabınızı düzenli olarak gözden geçirin.

o Yiyeceklerinizi muhafaza ederken, ‘ilk giren ilk çıkar’ ilkesini benimseyin.

o Üst ve orta raflarda tüketime hazır gıdalar, yemekler, süt ürünleri pişmiş ürünler, hazır salataları koyun. Alt rafta et ve et ürünlerini, sebzelikte meyve ve sebzeler ile kapı raflarında yumurta ve ambalajlı ürünleri depolamak buzdolabındaki sıcaklık dağılımına göre en uygun saklama şeklidir.



o Nane, maydanoz, fesleğen gibi minik yeşil yapraklı sebzeleri buzdolabında içinde az su olan bir bardağa koyup çiçek gibi koyarak saklayın.

o Dondurulmuş gıda saklama yönteminin yaygınlaşması ile beraber mevsiminde taze şekilde sebze ve meyveler buzdolabında yer almaktadır. Üst raflarda yer alması da dayanıklılığını arttırmakta. Vişne, çilek, erik, orman meyveleri gibi meyveler; yeşil fasulye, patlıcan, mısır, bezelye gibi çeşitli sebzeleri mevsiminde gönül rahatlığıyla buzlukta saklayın.

o Meyve ve sebzeleri buzdolabında saklamadan önce kesinlikle yıkamayın. Yıkamak tazeliklerini çabuk kaybetmelerine ve çürümelerine sebebiyet verir.

o Taze sıkılmış limon sularını da buz torbalarına doldurup buzdolabının üst raflarında bir kış boyu muhafaza edin.



Sağlıklı bir buzdolabı içte ve dışta kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve aynı zamanda daha iyi yemek kararları vermeniz konusunda size yardımcı olur. Artık buzdolabınız temiz besinlerle dolu.

Uzman Diyetisyen İlkem ŞENOL BİLGİN

DİES- Diyet & Sağlık

Comments


Uzman Diyetisyen İlkem ŞENOL BİLGİN

  • Whatsapp
  • Instagram
  • Youtube
  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page